Orvar har koll

OrvarOrvar Säfström (Nirvana 2002, Entombed, Filmkrönikan mm) har koll på film och i sin blogg på SF säger han några sanningens ord om två av mina favoritfilmer.

Om jag skulle hålla en lektion i hur man gör verkligt bra actionfilm (och det händer), och skulle välja två exempel, skulle det nog bli The Terminator från 1984 och Aliens från 1986. Jag ser dem bägge flera gånger om året och kan fortfarande häpnas över det skickliga hantverket och det perfekt avvägda tempot. Att bägge är gjorda av samma regissör och att han var ung och okänd på den tiden är bara än mer imponerande.
Om vi räknar bort halvdebuten Piraya 2 – De Flygande Hämnarna, där han som specialeffektsansvarig blev uppgraderad till regissör under en kaotisk produktion, var The Terminator det första smakprovet på James Camerons briljans. Franchisen må kännas lite urvattnad nuförtiden (även om Salvation var många gånger bättre än den usla trean), men jösses vad bra originalet är.

Så sant! Två benhårda actionfilmer som ingen ännu har toppat.

Mer Orvar. Nirvana 2002 gav i höstas ut samlings-cdn Recordings 89-91 innehållande nästan allt som de lirade in, bör absolut inhandlas om man gillar riktig dödsmetall.

Share