Årets skivor 2018


För elfte året på raken kommer här listan på årets skivor enligt mig. Som jag brukar säga varje år så har det varit ännu ett bra musikår och jag känner som alltid att jag har missat en massa. Jaja, dessa missar brukar dyka upp som trevliga bonusar någon månad senare. Vem som skulle ta förstaplatsen kändes inte helt självklart i år, det säger jag väl iofs varje år Maiden inte släpper nytt.

Nåväl, redan den 5 januari smällde Watain till med en kort och furiös skapelse och satte ribban högt, sen kom Tribulation i slutet av januari med en kanonplatta, Necrophobic visade var skåpet skulle stå i februari och även Harakiri for the Sky släppte en riktigt bra platta. I mars kom då så äntligen den nya Judas Priest-plattan som var riktigt jäkla bra. Redan där tänkte jag att fyra platser på Top 10 var tagna. Sedan fortsatte det med Bullet som släppte en jäkligt stabil platta i april och i maj kom At the Gates med en platta som snurrade en del hos mig. Den första juni släppte Ghost sin nya platta och den har sina stunder men det var när den heta sommaren närmade sig slutet av juni som två riktiga kanoner släpptes på samma dag, Marduk och Craft visade storform. Juli var inte sämre och därifrån vill jag nämna Hisingens stolthet Armory och Immortal som båda var bättre än väntat. I augusti släppte U.D.O. nytt och även om den inte tog sig in på min Top 10 så har den definitivt en del starka låtar. September bjöd på en annan oväntat svinbra platta för året, Glen Bentons Deicide visade att de inte alls kan räknas bort och den har fått mycket speltid och även en plats på listan. Oktober hade två säkra kort, Bloodbath och Unleashed och de rutinerade gängen gjorde mig egentligen inte besvikan men hamnade ändå utanför Top 10. Nu är vi i slutet av november och för bara ett par dagar sedan släpptes den kanske största bomben för mig under året. Voodus (tidigare Jormundgang) släppte sin debutplatta Into the Wild och jag var inte alls beredd på hur svinbra de var. Jag hade ju hört dem sen tidigare och äger en kassett men det här var så mycket bättre, så mycket större. Jag var ganska omtumlad efter den första genomlyssningen måste jag erkänna. Det ger såklart en hög placering på listan, en placering som till och med hade kunnat vara #1. Nu är december kvar och där väntar bland annat ny platta från Feral som av det lilla jag hört säkert är svinbra men men jag kör min lista nu.

Att bestämma vem som ska få topplatsen är alltid svårt och kan ändras efter humör. De tre första har i alla fall innehaft platsen i olika omgångar under året och när sen Voodus kom så knep de nästan den. Det slutar ändå med att Watain tar den. Trident Wolf Eclipse var för mig en oväntad och hård käftsmäll och jag kan inte annat än hylla den korta och intensiva plattan. Klicka på varje bandnamn för att lyssna/se video.

1. Watain – Trident Wolf Eclipse
2. Judas Priest – Firepower
3. Voodus – Into the Wild
4. Tribulation – Down below
5. Marduk – Viktoria
6. Necrophobic – Mark of the Necrogram
7. Craft – White Noise and Black Metal
8. Deicide – Overtures of Blasphemy
9. Immortal – Northern Chaos Gods
10. Armory – The Search

Andra bra plattor från 2018 som snurrat en hel del:
Agrimonia – Awaken
Harakiri for the Sky – Arson
Bullet – Dust to gold
Ghost – Prequelle
U.D.O. – Steelfactory
Unleashed – The Hunt for White Christ
Bloodbath – The Arrow of Satan Is Drawn
Iron Lamb – Blue Haze
Vanhelgd – Deimos Sanktuarium
Svartkonst – Devil’s Blood
At the Gates – To Drink from the Night Itself
Snakeskin Angels – The Underworld

Share